Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги призоваха Европейския

...
Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги призоваха Европейския
Коментари Харесай

Франция и Италия зоват за фискална реформа на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон и италианският министър председател Марио Драги приканиха Европейския съюз да реформира фискалните си правила, с цел да разреши по-големи разноски за вложения, като същевременно признават нуждата от понижаване на задълженията, осведоми " Франс прес ".

" Точно както не може да се разреши на разпоредбите да пречат на нашия отговор на пандемията, по този начин и те не би трябвало да ни пречат да вършим всички нужни вложения ", написаха френският президент и италианският министър председател в взаимна публикация, оповестена в авторитетното английско издание " Файненшъл таймс ".

Франция поема ротационното председателство на Европейски Съюз през януари.

Макрон към този момент разгласи на 9 декември, че има намерение да трансформира промяната на по този начин наречените Маастрихтски критерии в един от целите си, когато Франция поеме ротационното председателство на Европейски Съюз.

Той настоя, че правилото бюджетният недостиг на една страна членка да не би трябвало да надвишава 3% от нейния БВП било остаряло.

Сега с поддръжката на италианския си сътрудник, той повтори позицията си, обръщайки се към членове на Европейски Съюз, които показаха запаси по отношение на приемането на извънреден бюджет за възобновяване след пандемията.

Новият канцлер на Германия Олаф Шолц да вземем за пример е по-резервиран по отношение на възможна промяна на фискалните правила.

" Няма подозрение, че би трябвало да понижим равнищата си на задлъжнялост. Но не можем да чакаме да създадем това посредством по-високи налози или неустойчиви съкращения на обществените разноски, нито можем да задушим растежа посредством нежизнеспособни фискални корекции ", пишат Макрон и Драги.

Те не престават: " Трябва да имаме повече пространство за маневриране и задоволително основни разноски за бъдещето и да подсигуряваме нашия суверенитет. "

" Дълговете, набрани за финансиране на такива вложения, които несъмнено са от изгода за благосъстоянието на бъдещите генерации и дълготрайния напредък, би трябвало да бъдат облагодетелствани от фискалните правила, като се има поради, че публичните разноски от този тип в действителност способстват за устойчивостта на дълга в дълготраен проект ", акцентират още двамата ръководители.

Според кабинета на Макрон френският държавен глава се надява, че неофициална среща на държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейски Съюз ще може да изготви " количествена оценка на капиталовите потребности ".

Правилата " ще би трябвало да се развиват надлежно, в това число разпоредбите за конкуренция и търговия, само че също и европейските бюджетни правила... които би трябвало да бъдат приспособени към провокациите на времето ", показват от Елисейския замък.

В тирада по-рано този месец Макрон очерта задачите си, обещавайки, че Франция ще работи за построяването на мощен и " върховен " Европейски съюз. Част от това ще докара до промяна на Шенгенското пространство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР